Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

"Επείγουσα απαλλοτρίωση" στις Ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και γκρέμισμα της ιστορίας!


Με το πρόσχημα του εξωραϊσμού και της αναβάθμισης κατεδαφίζονται και τα τελευταία ελληνικά κτίσματα στην Πόλη, με απόφαση «κατεπείγουσας απαλλοτρίωσης».
 
Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Τουρκικό υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται σε «επείγουσα απαλλοτρίωση» που θα πραγματοποιηθεί στις ιστορικές συνοικίες της Πόλης, Φανάρι - Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ. 

Με το πρόσχημα του....
 εξωραϊσμού και της αναβάθμισης των . περιοχών αυτών, θα «λεηλατηθούν» και τα τελευταία κτίσματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η επείγουσα απαλλοτρίωση εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, επιστράτευσης, φυσικών καταστροφών, πολέμου… 


Τι από όλα συμβαίνει και η τουρκική κυβέρνηση προσφεύγει σε ένα τέτοιο μέτρο; 
Με την απόφαση αυτή θα απαλλοτριωθούν όλα τα ακίνητα χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών και στο τίμημα που θα ορίσει το κράτος. Θα λεηλατηθούν δηλαδή τα ακίνητα της περιοχής, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ελληνικά. 
Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι οικονομικά αδύναμοι, αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια στα οποία μένουν δωρεάν ή έναντι ελάχιστου αντιτίμου, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Αυτό είναι το τελευταίο χτύπημα στην ιστορική περιοχή του Φαναρίου.
Θα γκρεμιστεί ό,τι θυμίζει Ελλάδα, θα καταστραφεί κάθε ελληνικό στοιχείο.
 
Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από τον Οζάλ, ο οποίος για να εφαρμόσει το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της Πόλης γκρέμισε όλο το Ταρλάμπασι και τη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου που έσφυζε κάποτε από το ελληνικό στοιχείο. 
Έτσι, έφτασε τώρα η σειρά στο Φανάρι. Μετά την ιερατική Σχολή που λειτουργεί δίπλα ακριβώς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλοιώνεται οριστικά η φυσιογνωμία της περιοχής. Σβήνουν δηλαδή και τα τελευταία ίχνη του Ελληνισμού… 

Η κ. Τσιγντέμ Σαχίν που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου των κατοίκων Φαναρίου - Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να προσβάλουν με κάθε ένδικο μέσο την απόφαση της κυβέρνησης. 
Η απόφαση αυτή τονίζει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Επεσήμανε ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, γιατί δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εφαρμογή της «επείγουσας απαλλοτρίωσης». 

newsbomb.gr

Σχόλιο από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής:

Αντίστοιχα οι Ελλαδίτες πολιτικάντηδες σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εν μέσω κρίσης προκειμένου να συντηρούν οθωμανικά μνημεία, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο θράσους  να τα ονομάζουν και μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, φυσικά, όπως είχαμε δει και στην περίπτωση αρχαιοελληνικών μνημείων στην Ρόδο αδιαφορούν επιδεικτικά για τα πραγματικά Ελληνικά μνημεία. 
Υπενθυμίζουμε την ερώτηση που είχε γίνει από την Χρυσή Αυγή και την απάντηση που είχε δωθεί:Απόλυτα εναρμονισμένο με την πολιτική υποτέλειας της μνημονιακής συγκυβέρνησης φαίνεται πως είναι και το υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικότερα, απαντώντας στην με αριθ. πρωτ. 228/18-07-2012 ερώτηση της Συναγωνίστριας και Βουλευτού Β΄Αθηνών Ελένης Ζαρούλια με θέμα «Σπατάλη δημόσιου χρήματος για συντήρηση τζαμιού στη Ρόδο», ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Τζαβάρας δήλωσε ότι θεωρεί «τα οθωμανικά μνημεία μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας» και επιφυλάσσει σε αυτά «ισότιμη μεταχείριση» με τα αρχαιοελληνικά!
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Υπουργείο δεν αντιμετωπίζει τη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο για την πνευματική αναγέννηση του λαού μας και την γενικότερη αναγέννηση του Έθνους μας. Ενδιαφέρεται μόνο για την μηχανική εφαρμογή άχρωμων νομοθετικών ρυθμίσεων που περιέχονται σε διεθνείς(-υπερεθνικές) συμβάσεις. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως διαχειριστή κονδυλίων του ΕΣΠΑ με γενικό και αόριστο σκοπό την οικοδομική αναστήλωση των «πολιτιστικών μνημείων-ερειπίων» μίας ανώνυμης και απρόσωπης «χώρας» που δεν διαθέτει εθνική ταυτότητα.
Βεβαίως, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να είναι διατεθειμένο να προσφέρει το στρατηγικό βάθος που είναι αναγκαίο για την ευδοκίμηση του «νταβουτόγλειου νεοθωμανισμού», η Χρυσή Αυγή όμως δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί. Από τη στιγμή που και η δεύτερη ερώτηση με αριθμό 1161/30-08-2012 που κατέθεσε η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια έτυχε αμφίσημης, ελλιπούς και ανεπαρκούς απάντησης, το Κίνημά μας επανήλθε με νέα επίκαιρη-αυτή τη φορά-ερώτηση, προκειμένου να συζητηθεί προφορικά το θέμα στο Κοινοβούλιο και να αναδειχθεί η κρισιμότητά του. 
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή θεωρεί ότι ο πολιτισμός είναι έκφραση της ψυχής ενός λαού και όχι συλλογή ετερόκλητων έργων τέχνης. Εάν από τα έργα τέχνης και τα μνημεία αφαιρέσουμε το νοητικό και ψυχικό τους φορτίο, τότε είναι σίγουρο ότι θα απομείνει απλά μία αναλώσιμη ύλη με καθαρά θεσμική και εξωτερική οπτική-αισθητική και μόνο υπόσταση.   

1 σχόλιο:

 1. ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Πολιτικό Γραφείο: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Τηλ. Επικοινωνίας:

  Προς τον
  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  ΘΕΜΑ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

  Είναι γνωστό ότι το Ελλαδικό κράτος έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στο έλεος της τουρκικής τρομοκρατίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της άλλοτε ακμάζουσας πολυπληθούς κοινότητας σε λίγες χιλιάδες άτομα.
  Εκτός απ’ αυτό όμως φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει και την ελληνική πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Πόλης. Ειδικότερα, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου αναφέρεται ότι «Με το πρόσχημα του εξωραϊσμού και της αναβάθμισης κατεδαφίζονται και τα τελευταία ελληνικά κτίσματα στην Πόλη, με απόφαση «κατεπείγουσας απαλλοτρίωσης».
  Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Τουρκικό υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται σε «επείγουσα απαλλοτρίωση» που θα πραγματοποιηθεί στις ιστορικές συνοικίες της Πόλης, Φανάρι - Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ. Με το πρόσχημα του εξωραϊσμού και της αναβάθμισης των . περιοχών αυτών, θα «λεηλατηθούν» και τα τελευταία κτίσματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η επείγουσα απαλλοτρίωση εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, επιστράτευσης, φυσικών καταστροφών, πολέμου…
  Με την απόφαση αυτή θα απαλλοτριωθούν όλα τα ακίνητα χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών και στο τίμημα που θα ορίσει το κράτος. Θα λεηλατηθούν δηλαδή τα ακίνητα της περιοχής, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ελληνικά.…Αυτό είναι το τελευταίο χτύπημα στην ιστορική περιοχή του Φαναρίου…
  Μετά την ιερατική Σχολή που λειτουργεί δίπλα ακριβώς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλοιώνεται οριστικά η φυσιογνωμία της περιοχής.»

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1) Έχουν λάβει γνώση του ανωτέρω θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου;

  2) Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιδράσει προκειμένου να αποτρέψει μία ακόμη ενέργεια των τούρκων για εξάλειψη των ελληνικών στοιχείων που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη;

  Αθήνα, 07/11/2012
  Ο Ερωτών Βουλευτής
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


  Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή