Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το σχόλιο του Πρωινού Λόγου για το θερμό ελληνο-αλβανικό διπλωματικό επεισόδιο

Αλληλένδετα… 

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα, είχε προηγηθεί μια αλληλουχία γεγονότων, με πρωταγωνιστές τους «Τσάμηδες». Άλλωστε, μόλις προ ολίγων ημερών, το Δημοτικό Συμβούλιο των Τιράνων είχε ονομάσει κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας «πλατεία Τσαμουριάς»! 


Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη προκλητική διάθεση των Αλβανών, τόσο σε ό, τι αφορά τους Βορειοηπειρώτες, όσο και στο θέμα των θαλασσίων ζωνών (της ΑΟΖ πάνω από την Κέρκυρα, στην οποία ξεκίνησαν έρευνες για πετρέλαιο, επ’ ωφελεία της Ελλάδος), είχαν ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. για τη στάση των Αλβανών. Άλλωστε, εάν ο κ. Αβραμόπουλος έφθανε σήμερα στα Τίρανα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τόνιζε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, την ανάγκη οι Αλβανοί να σεβαστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα. 


Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες, ο «Π.Λ.» είχε γράψει για την συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα», μέσω της οποίας ο Έλληνας ΥΠ. ΕΞ., ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ακυρώθηκε μονομερώς με αυθαίρετη απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου! 
«Συνεργασία με εκβιασμούς και τελεσίγραφα δεν γίνεται. Ούτε είναι βιώσιμη» είχε τονίσει ο κ. Αβραμόπουλος. Και φαίνεται, ότι η απάντηση ήρθε… πληρωμένη και μάλιστα από τον ίδιο τον Μπερίσα! 


Πάντως, το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως για το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό στερέωμα από εδώ και στο εξής.  
Ας σημειωθεί, ότι η χώρα μας είναι από τους σημαντικούς υποστηρικτές της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε., μετά τα χθεσινά… τερτίπια των Αλβανών όμως, κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα αλλάξει η στάση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώστης του θέματος είναι και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και δεν αποκλείεται, ακόμη και σήμερα, να υπάρξουν εξελίξεις.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου