Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση Δ. Αβραμόπουλου μετά την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - έμμεση αναφορά στους αλυτρωτισμούς Μπερίσα και Γκρουέφσκι

"Αυτές τις δύο ημέρες συζητήσαμε κρίσιμα θέματα για τη Συμμαχία, αλλά και για τις σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, με τον οποίο συμφωνήσαμε να εργασθούμε από κοινού για να βάλουμε τις σχέσεις μας σε μια νέα δυναμική περίοδο σε σημαντικούς τομείς, στις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό. Σηματοδοτήθηκε έτσι μια επανεκκίνηση στις διμερείς μας σχέσεις και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον προσεχή Μάρτιο ο κ. Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, τονίσαμε και αναδείξαμε το σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Ως προς τη Συρία, επανέλαβα τη σταθερή θέση μας ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι επιλογή και ότι πρέπει να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία, που θα δώσει την ευκαιρία στο συριακό λαό να αποφασίσει για την τύχη και το μέλλον του.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συνόδου για τη χώρα μας ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η έξαρση του εθνικισμού και του λαϊκισμού σε κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Ξεκαθάρισα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Οι υποψήφιες χώρες, είτε μιλάμε για το ΝΑΤΟ είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν και όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εκπληρωθούν".




Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνόδου, αφού υπενθύμισε τις συνέπειες που είχε ιστορικά ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στην περιοχή μας, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας την έξαρση του εθνικισμού, των εδαφικών διεκδικήσεων, του αλυτρωτισμού και του λαϊκισμού, που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάποιων χωρών της περιοχής. 
Ο κ. Αβραμόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια έχει οριστικά τελειώσει και ότι τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής δεν πρέπει να εισαχθούν ανεπίλυτα στη Συμμαχία, ενώ έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των βασικών αρχών και προϋποθέσεων που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας.



από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Το σχόλιο μας: Αλβανοί και Σκοπιανοί πρέπει να σκιάχτηκαν πολύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου